onsdag 22 juni 2016

Att jag inte testat tidigare, va

Här sitter jag med menskopp i mig. Det kom ingen mens förrän i går (det var en lång startsträcka den här gången), så jag är inne på dag två med kopp. Och det är kul! Jag får som en ny kontakt med min mens. För första gången får jag se den, där den skvalpar i koppen. Jag får se hur mycket som kommer, vad det är för färg och konsistens. Superintressant.

Annat positivt med koppen:

- Jag kan, om jag vill, bada under mens! Jag har aldrig använt tampong, så mens + bad har inte gått ihop för mig. Testade att stoppa in en tampong en gång, men det kändes så obehagligt. Torrt och hårt.
- Koppen är gjord av silikon som inte påverkar slemhinnorna ett dugg.
- Det är ekonomiskt bättre än alternativen. Om jag räknar på att jag haft mens 240 gånger i mitt liv och förbrukat drygt ett paket bindor i månaden så har jag lagt 7 200 kronor på sanitetsskydd. Menskoppen kostade 299 och håller i tio år.
- Man kan ha i koppen i tio timmar och sova med den och det känns inte att den är där. Eller jo, i början kände jag den, men jag vande mig snabbt.

Det negativa jag upplevt hittills beror nog på ovana. Det känns lite bökigt att få ut den och eftersom jag har spiral måste jag vara extra varsam så att det inte säger SCHLURP pga vakuumbildningen. Men jag tror att det blir lättare.

Så nu är jag en av koppkvinnorna. Kan varmt rekommendera det.

8 kommentarer:

 1. Grymt! Jag är så sugen på att testa, kopp verkar ju asbra. (Grottade förresten ner mig i mens när jag skrev nedan reportage, rekommenderar om du är mensintresserad :))

  http://tidningenrepublic.se/mensmakt

  Blev helt chockad över att du inte anv tampong tidigare, då måste ju koppen vara en revolution nu! Jag har inte använt binda på typ 15 år (förutom efter förlossningen), tycker det blir så himla varmt och instängt och oskönt. Tampong = märker inte av mensen alls. Men oavsett preferens i dessa avseenden verkar ju koppen nästan inte ha några nackdelar! (Det där med spiral och vakuum kände jag inte till, men det går kanske att vara lite försiktig bara?Typ vicka på den lite så att det kommer in luft innan man drar ut?)

  SvaraRadera
 2. Mitt tips är också att kila in ett finger och lite dra in kanten när du tar ut koppen för att slippa sugeffekten. Har använt min kopp i säkert över tio år nu och älskar allt med den! Här också spiral, men det går hur bra som helst.

  SvaraRadera
 3. Håller med föregående talare, om du inte haft tampong måste det ju vara en otrolig skillnad! Själv är jag en koppälskare som precis slutat pga hört att spiralen kan åka ut :/ Men det är kanske inte så lätt hänt?! Är livrädd pga en till graviditet vore väldigt olämpligt just nu..

  SvaraRadera
 4. Jag är också en koppkvinna, sen början på året. Så himla nöjd! Och med lite mer rutin så går det som en dans. Jag sprider numera lovorden kring koppen till alla jag känner :)

  SvaraRadera
 5. Som Anonym säger, "kläm" lite på den när du ska ta ut den så att luft kommer in på sidorna, då blir det inget vakum.

  Hurra för menskopp!

  SvaraRadera
 6. Menskoppen! Lätt ett av mina bästa köp någonsin!

  SvaraRadera
 7. ÄlskarälskarÄLSKAR min kopp så mycket att jag saknar den nu när jag är gravid. Utbrast kärleksfullt "men hej älskling" när jag hittade den i badrumsskåpet häromdagen. På riktigt. Jag får lätt svamp av både tampong o binda, sen koppen - inte en gång <3

  SvaraRadera
 8. Åh, jag vill också kunna säga att jag föll pladask för koppen, men nej. Tyvärr, för det är en så himla smart & miljövänlig pryl. Jag har varit med om att den har blivit full, kanske hamnat lite på sniskan - och SPLASH! stor pöl! :(
  Jag tycker överlag det är kladdigt och bökigt, inte alla badrum har ju handfat som man når från toan.
  Kanske funkar den bäst om en inte blöder så mycket? Avundsjuk på er lyriska!!

  SvaraRadera