söndag 27 maj 2012

Hippa hippa hurra!I går gick jag upp klockan fem och tog på mig mina mest franska kläder och hoppade på dagens första Värmlandsavgång. På anknytande tåg från Katrineholm träffade jag Henrik som kom från Stockholm. Han hade odlat mustasch dagen till ära.


När vi kom fram till Kristinehamn stod Ola och lutade sig mot en vägg på ett mycket franskt vis. Vi anslöt oss till honom och inväntade bruden.


Här är hon! Världshistoriens bästa Petra. Hon hade blivit jätteförvånad när Körven hämtade henne på morgonen, för hon och Zlatan skulle flytta i helgen så hon misstänkte ingenting om någon möhippa.


Det drogs en del blickar åt vårt håll när det här gänget gick Kungsgatan fram, om man säger.


Vi promenerade bort till en lokal vi hyrt där massa andra väntade på oss. Som Chantelle. Hon är lyxhustru till den något (milt sagt) äldre Albert (uttalas Albäääär) och hänger mycket på rivieran. Hon vill inte skaffa barn eftersom det skulle förstöra kroppen och hon tycker bara om sådant som är dyrt. (Vi gick alla in i varsin fransk karaktär. Jag var Mimi, en happy-go-lucky servitris från Marais.)


Dagens största grej var att Petra skulle få öppna sin egen restaurang: Chez Petra. Hon fick i uppgift att dela ut roller till alla (sous chef, hovmästare, kallskänka, servitriser osv) och skapade en meny. Sedan satte alla i gång i köket. (Eller inte riktigt alla, jag fick till exempel rollen som PR-chef, DJ och fotograf, så jag hängde mest runt.)


Medan det grejades i köket blev Petra fixad för att kliva i SIN första roll för dagen. Hon blev sminkad och fick håret klippt och färgat.


Tadaa: Amelie från Montmartre. Matilda plåtade de olika Petrorna.


Vi pausade för lunch i det fria (baguette, brie, sallad och cider) ...


... och kollade in en inspirationsbild för Petras andra look: Coco!


Mycket likt tycker jag.


Och väldigt vacker.


Blivande maken Zlatan kom förbi med Elvira en sväng så att inte abstinensen skulle bli för stor.


Fix för look nummer tre. En svinrygg in the making ...


... för att kröna looken: diplomathustrun på språng!


Eftersom Petra är så extremt duktig på, och intresserad av, mat och dryck och själv utger sig för att kunna känna skillnad på en svensk och en dansk Carlsberg satte vi hennes smaklökar på prov i ett bubbeltest. Hon fick smaka på en billig, en mellandyr och en dyr dryck och sedan gissa vilken som var vilken.


Hon fixade vilken som var billigast bara genom att titta på bubblorna, men när det gällde vilken som var äkta champagne och vilken som "bara var ett mousserande vin" gick hon bet. Men ingen skam i det. Mellanbubblet vi köpt kommer från distriktet bredvid Champagne och odlas alltså i samma jord/sand så det borde ju smaka precis som riktig skumpa.


Inne i festlokalen började restaurangen ta form.


Förrätt: chèvre chaud.


Under middagen fick alla plocka fram en varsin bild de tagit med som på något sätt symboliserar Petra och berätta en liten historia om nämnd bild.


Matilda gjorde en "Här är ditt liv" och tog med bilder på Petras alla gamla pojkvänner! Som den här.


Bilderna sattes upp på en specialdesignad timeline.


Efter varmrätten körde vi dagens sista look: Moulin Rouge!


Sedan tog vi efterrätten, crème brûlée, till schlagern.


Henrik satt med i Sveriges jurygrupp, så han visste redan hur "vi" hade röstat. Här jublar han till Ukrainas bidrag.


Overall: en riktig premiumhippa. Det var otroligt roligt att se Petra så rörd och glad och jag tror att alla andra också hade kul. Jag hade det, very much so. Ola och Matilda också!


5 kommentarer:

 1. Men! Vilket fint inlägg. Du är the queen of dokumentation du M. Gulle dig.

  SvaraRadera
 2. Men wow vilken möhippa! Imponerande :)

  SvaraRadera
 3. Oj oj! Vilken hippa! Frankrike som är bäst och allt!!

  SvaraRadera
 4. Vive la France! Underbara bilder. Älskar den när jag stressad fotograferar Petra som "Amelie" och vet att sekunden efteråt vänder mig om och fräser - VAR ÄR MIMI?! Mvh gick in i rollen

  SvaraRadera
 5. Det var så HIMLA kul och fint.

  SvaraRadera