tisdag 10 april 2012

Queen of veggie cooking.

Mitt liv med mycket mindre kött i käket går för övrigt bra. I kväll gjorde jag falafel för andra gången ever och det blev så_galet_bra. Förra gången fick jag ha i cirka två deciliter mjöl i smeten för att den skulle gå att forma, men den här gången räckte det med lite maizena. Gissar att det berodde på att jag körde utan ägg och olja i smeten i dag.

Så här gjorde jag:

1. Sköljde av en burk kikärter och mixade med en halv gul lök, lite purjolök, tre vitlöksklyftor, salt, harissa, spiskummin, persilja och rivet skal av en citron. (Detta gjorde jag innan Bossa gick och la sig på grund av hög volym på vår mixer.)
2. Lät det hela "sätta sig" i kylskåpet till dess att det blev gött. (Eller till dess att Bossa somnat.)
3. Hettade upp någon centimeter raps- och olivolja. (Värmenivå 9 av 12 på plattan.)
4. Formade 12 puckar av smeten och friterade i några minuter på varje sida. (Eller till dess att det såg ut som när man köper falafel i kiosk.)
5. Lät puckarna rinna av på papper.

6. La upp vitlökssås blandat med stark röd sås från sådan där miniflaska på libabröd. Hällde på strimlad vitkål, gurka, lök, tomater och majs. Toppade med tre falafelpuckar. Rullade ihop.

7. Åt med cola light på sidan.

2 kommentarer:

  1. Mmmmmm! Min syster har lagt upp ett recept med blötlagda kikärter (ek burk alltså) på vår maktblogg också. Visste inte att man kunde göra med förkokade

    SvaraRadera
  2. Det blir säkert ännu göttigare med torra. Men när det kommer till mat i käfta har jag tålamod som en ettochetthalvtåring, så det är inte ett alternativ för mig.

    SvaraRadera