torsdag 1 mars 2012

Älskar Nöjesguidens nya nummer innan jag ens läst det.

Förresten, en grej till. Det här med hen. Det är ett pronomen för guds skull. Inget farligt. Det är ett könsneutralt pronomen som man kan använda när personen man refererar till kan vara antingen en kvinna eller man. För att till exempel undvika att indoktrinera våra barn till att tro att alla sockerbagare är män.

Herregud.

Okej, vi gör ett tankeexperiment!

Föreställ dig att det är "för sextio år sedan". Visst hade du sagt "ni" till din chef eller lärare då? Jo, det hade du. Men det kanske känns konstigt att tänka sig att göra det i dag. Konstigt och ... konstruerat?

Men att man gick från att nia till att dua var ju, så här i efterhand, en ganska tidsenlig och sund utveckling av svenska språket. Visst?

Föreställ dig nu att hen är det nya du.

... föööreställ dig ...

... wait for it ...

Så! Det var väl inte så farligt?

3 kommentarer:

 1. Hehe nej det är ju praktiskt att slippe könsbestämma. T.ex. i generellt termer i en uppsats eller så. Jag tror folk tror att det ska bli förbjudet att använda han/hon och blir livrädda.

  I Frankrike ska man ju säga "vous". Om jag glömmer det hela tiden och betraktas som jööääävligt oartig????

  SvaraRadera
 2. Men ELLER HUR! Håller med dig till fullo och väntar bara på att ilskan ska bedarra vilket den ju ofta gör så fort folk får annat att tänka på. Och det där med att Nia, det är ju faktiskt könsneutralt, så visst är det liksom på ett sätt ett steg i samma riktning?

  Åh, en blir så trött på folk som vill bevara språket enligt nåt slags gammalt unket recept - det är ju bara förändringar en inte gillar som får en att brista ut i moralpaniska (men för allt i världen INTE könsneutrala) små skrik (sa hen och sparkade in en vidöppen dörr).

  Kram från slynan Emmi

  SvaraRadera
 3. Jag är ju för "hen", men folk hade faktiskt inte sagt ni till chefen eller läraren för sextio år sedan.

  Till läraren hade man kanske sagt "magistern" eller "fröken" eller vad nu lärare kallades då. Till chefen hade man sagt nån fin titel som "kamrern" eller "byrådirektörn" eller så. Men inte ni. Ni sa man till stackars människor som inte hade nån titel. Ni användes när man talade ner till folk. Därför är det otrevligt när killen i kassan på McDonald's tilltalar en med "ni". Av flera skäl, i och för sig.

  SvaraRadera