tisdag 21 december 2010

Nu blev jag en sådan som pratar om cupcakes

Varning för mysblogg, men herregud vilken Elsa Billgren-feeling jag fick när jag testade skorporna som torkat i ugnen över natten. De blev så jävla goda och fina!

Jag fortsätter på baktemat genom att berätta om mina lussebullar med neverstops i, i stället för russin. De blev också hysteriskt goda. Och framför allt: saftiga.

Så här: jag har bakat kanske fyra gånger sedan jag blev vuxen. Jag tycker att det är skoj att laga mat, men har aldrig tänkt på att baka. På grund av min oerfarenhet googlade jag rätt mycket innan jag började. Jag vill nämligen undvika det enda jag vet om lussebullar - att de lätt blir torra. Jag kom fram till följande:

* Att lussebullar blir torra beror på att både saffran och russin verkar uttorkande på degen. Suger ut livslusten ur degsaften, liksom.
* Förutom att byta ut russinen mot något annat (vilket jag hade tänkt göra ändå) kan man öka mängden smör och minska mängden mjöl för att götta till saftigheten.
* Man bör också använda ett recept som innehåller kesella.

Jag öste alltså på med smör och kesella och använde bara precis så mycket mjöl som behövdes för att kunna forma katter av degen och så körde jag med choklad i stället för frukt som dekoration. Därtill gjorde jag det som jag lärt mig av min mor: dubblade mängden saffran. Använde 2 gram i stället för 1.

Saffransskorporna gjorde jag efter det här receptet. Fast jag dubblade saffransmängden där också.

Ja, jag har lagt skorporna i cellofanpåsar och satt på fina etiketter och snören. Skjut mig.

6 kommentarer:

 1. Mary goes Leila.....

  SvaraRadera
 2. Jättefint! Har alltid undrat vart man får tag på såna där cellofanpåsar? Kram kusse

  SvaraRadera
 3. Ola - jajamen, nu börjas det!

  Johanna - finns på Panduro.

  SvaraRadera
 4. Maria goes Sara bakar! Satt in stenugn också? :-)

  SvaraRadera
 5. Maria, än har du ju inte börjat dekorera dina påsar med kvistar av järnek och torkade apelsinskivor med mera, så ingen större fara med dig än ;-P

  SvaraRadera
 6. Jenny - det blir nästa steg!

  Emil - det är sant. Skönt.

  SvaraRadera